onsdag 26. januar 2011

Til ungdommen! Et kåseri


Mandag neste uke fyller jeg 36. Seriøst! Jeg syns da ikke det er lenge siden jeg var 16! Men det er nok en stund siden- ettersom jeg har en datter på 16. Min gamle far, som er dement, spurte meg nylig: Hvor gammel er du blitt nå? Jeg innser glatt at jeg kunnet løyet meg mye yngre uten å tape ansikt, men fortalte at lissbarnet nærmet seg de trettiseks, hvorpå den gamle humret og ristet på hodet. Selv er han snart 86. Min far liker best å snakke det som var- og da han hentet fram minnet om han og mammas fjellturer i Terråkfjellet kunne jeg levende se dem for meg, hånd i hånd med hvert sitt moltespann i de ledige hendene. I slike øyeblikk er pappa bare 20 i hodet sitt!
Slik er det også med meg. Rent fysiologisk ser jeg rynkene avdekkes i panna- men de grå hårene har ennå ikke vist seg, selv om det faktum at jeg snart har to tenåringer setter fart på aldringsprosessen! Jeg kommer meg jo ikke inn på badet slik at jeg får tak i rynkekremen!! Det er okkupert! På døra står en lapp: Må ikke forstyrres! Jeg legger øret inntil døra og hører musikken fra mobiltelefonen og bare vet at der inne står en tolvåring som blir tretten om tre uker og som står på tå foran speilet med stivt blikk og har på mascara på lange øyevipper. Det tar sin tid. Men heldigvis har hun ikke begynt med brunkrem (ennå)... Etter mange års hopp og sprett og sprell inn i yrker, studier og småbarnsstell vil jeg nå til våren være ferdig utdannet lærer. Skulle jeg bli lærer? Hallo? Joda! Og i grunnen er jeg glad for at dette skjer nå. Ikke bare har jeg reflektert over min egen barndom og ungdomstid, men jeg har også erfaring med unger og ungdommer på hjemmebane. Og jeg kan ærlig si: Jeg velger meg ungdommer! Dere er friske, modige, rett på sak, er uredde og har hårete drømmer om framtiden! Mye mye mer spennende enn godt voksne besteborgerlige folk som har det så altfor ”godt”, men som har gått på trynet så mange ganger at de bare ser begrensninger og sier : Tenk om! Hva hvis! Og disse bekymringene gir de videre til den oppvoksende slekt i form av påbud og forbud. Og det er vel ment. Men dessverre: Livet læres mens det leves!

Jeg visste jo selvsagt at det å få barn som nittenåring ville forsinke utdannelsen min! Jeg visste jo at jeg ville bli fyllesyk når jeg drakk både øl, sprit og vin på samme festen… Hadde jo hørt det. Måtte jo prøve! Gjorde det for så vidt ikke mer…

Ungdomstiden min besto av: Hullete dongeribukser, smugrøyking, sjenanse, kjærester, spenning, skolelei, foreldremas, drømmer, uro, utferdstrang, opprør! Og det morsomme er at jeg snart fyller 36, men fortsatt er opprørsk! Jeg gir fortsatt blaffen i moten, jeg får hjertebank på date, jeg blir lei av studier og jobb, jeg velger sirlig ut hva jeg sier og ikke sier til foreldrene mine. Jeg har utferdstrang og drømmer om framtiden. Seriøst!! Jeg er en voksen, men jeg har ikke vokst fra ungdommens ukuelige pågangsmot! Jeg går til og med mer på fest enn sekstenåringen min, men henter henne når hun er på fest og jeg drikker lite, tar avstand fra heimebrent og hasj og legger meg tidligere enn før. Og bruker rynkekrem! Men ungdommen i meg lever!!

Av Lillian Marie Govasli

onsdag 19. januar 2011

Muntlig norsk - et opplegg til vg 2 yrkesfag , Del 1.

Muntlig norsk
-et opplegg til
vg 2yrkesfag
Læreplanmål og ferdighetsmål: Eleven skal kunne mestre ulike muntlige roller i foredrag, presentasjoner og framføringer som aktør og som tilhører. Eleven skal kunne bruke relevante og saklige argumenter i diskusjoner og vise åpenhet for andres argumentasjon. Eleven skal kunne bruke fagkunnskap fra ulike fag til å drøfte spørsmål som er knyttet til skole, samfunn og arbeidsliv.
Det gir ferdighetsmål som: Vite hvordan man lager et godt foredrag og holde dette for et publikum, kunne lytte og gi respons, kunne argumentere saklig og formidle kunnskap til andre på en måte som gjør at budskapet når fram.


Innleder litt om Kroppsspråk.(Se boka "Kroppsspråkets skikk &bruk verden rundt")
Fint å hente fram noen morsomheter herfra!
Gestikulering: bruke hendene, hodet og kroppen for å kommunisere. 60 % av all vår kommunikasjon er ikke- verbal. Bare ansiktet kan produsere 250.000 uttrykk (forskning).
Gåte: Hva er ”den universelle gestikulering”? (Svar nederst i innlegget)

Oppbygning av foredrag:

”Den gyldne hånd” : tommel: innledning, finger 1: punkt 1, finger 2: punkt 2, finger 3: punkt 3 og lillefinger: avslutning. (momentene kan altså telles på en hånd).
-Kan skrive et stikkord på hver finger, lettere huske/lære ”utenat”
-Fordi: ingen kan si alt om et emne, man må velge ut noe

-INNLEDNING: Førsteinntrykket er viktig!! Vær troverdig(etos). Tenk på HVEM du snakker til. Språket skal passe til situasjonen/mottakeren. Advarsel: ikke lag for lang innledning. Språklig bud nr. 1 : Du skal ikke kjede tilhøreren.

-3 HOVEDPUNKTER: Velg ut 3 viktige ting å si om temaet! Husk å begrunn og gi eksempler.

- AVSLUTNING: Gjenoppfrisk tilhørerens hukommelse ved å minn på hva de skal huske(poenger!), fortell en liten historie, bruk humor og gjenta gjerne et slående uttrykk/språkbilde som du hadde med tidlig i foredraget! – Pga gjentakelse er et godt virkemiddel. Humor etc påvirker tilhørerens følelser: når man får publikum til å le, smile, bli sjokkert etc så når budskapet ditt lettere fram(patos)

-NB. Talerens/foredragsholderens 3 oppgaver: BELÆRE, BEHAGE, BEVEGE.

ØVELSE: Improvisert foredrag om hva som helst.
En hatt med lapper(tema: SNØ, MØBLER... HVA SOM HELST) som elevene trekker fra- på hver lapp står et tema, en elev går fram og trekker en lapp og improviserer et foredrag om temaet, lærer stopper etter 3 min. neste elev kommer opp og trekker en lapp… (en øvelse som ufarliggjør det å stå og snakke uten manus…) DENNE ØVELSEN SKAPER GLEDE :-)

NESTE TRINN: Se på den utdelte rubrikken og diskutere to og to i fem min. Gi innspill.Se deretter på sjekkliste. Samme framg.måte. Gi innspill.
NB. DERE SKAL BRUKE SJEKKLISTA UNDERVEIS I ARBEIDET. Ta derfor godt vare på denne!!


Nå skal elevene bestemme tema for et fem- minutters foredrag
Tema å velge i :
1.Dere er foredragsholdere fra RFSU og er innleid av rektor ved en ungdomsskole for å fortelle om RFSU.
2.Dere er foredragsholdere fra Visit Norway og er innleid for å selge inn Norge som reisemål til japanske turister.
3.Dere er foredragsholdere fra Redd Barna og er innleid for å undervise en 7.klasse om det arbeidet RB gjør.

-Siden dette er yrkesfag lar jeg dem jobbe hele neste norsktime med foredraget. Den påfølgende timen er det klart for prøveforedrag gruppe til gruppe med hverandrevurdering, før de fremfører timen etter dette og får karakter.
PS. Jeg legger ut rubrikken og sjekklista de fikk utdelt som eget dokument i bloggen. Fri anvendelse, men tar gjerne i mot tilbakemelding.

Det blir spennende å se hvordan dette utvikler seg... holder dette oppdatert!

(Svar på gåten: Smilet...)

mandag 17. januar 2011

Vaskelapp for sære damer

100 % ekte vare
intet silikon
krymper hvis du dominerer
smeller krutt og saluderer

Stryk meg varsomt
glem ei jernet!
Svi meg sjelden
kom om kvelden
og brett meg inntil deg

Led meg ei på ville veier
eller mot den smale sti
og jeg ber deg:
IKKE fri!

Sære damer vil ha frihet
til å leve fullt og helt
gjerne elske i et telt...
men aldri se deg som en helt

Sære damer tror på særbo
mitt er mitt og ditt er ditt!
La meg leve livet slik jeg vil det
la meg ha det ganske fritt!


-ført i pennen av Lillian Marie Govasli 17.januar i det herrens år 2011-

lørdag 15. januar 2011

Fra Lillians penn

Denne bloggen ser forferdelig seriøs og især norskfaglig ut og siden jeg er fyrrig ordelsker så vil jeg gjerne dele litt av mine skjønnlitterære skriblerier med leserne. Utdraget nedenfor er en smakebit fra en av de novellene som vil komme mellom to permer en vakker dag! Skulle det du leser vekke en sult på mer litteratur fra min penn er det jo bare å sende ilpost til de store forlag i dette land og kreve at forfatterinnen blir tatt inn i varmen og hennes skriblerier blir mangfoldiggjort!!
God lesning.

Utdrag fra "Det ordner seg for snille piker" av Lillian Marie Govasli.

"Jeg er en slem pike som kler på meg en svart kjole med ikke annet enn kropp og luft under. Og litt parfyme. Bare litt. Ikke dynke, bare legge igjen et lite spor, en liten duft-hieroglyf, en liten, snerten idè, eit hugskot, for å si det på Aasen-målet. Han venter på trappen. Sitter med kaffekoppen i hånda. Den med navnet hans på. Den ett av barna hans har laget. Han ser meg, leter med blikket. Jeg er uinntagelig. Jeg retter ryggen, lar ingenting røpe. Vi går inn. Han har dekket på. Maten. Osten. Druene. Kjeksen. Vinen. Hvitt, gult, rødt. Han griper brystene mine. Jeg tar en drue i munnen og klyver den med tennene. Smetter en grønn halvpart innenfor leppene hans. Når hånden hans begynner å famle over kjolen er det på tide. Du verden så sulten jeg blir. Ostesulten. Vintørst. Jeg kunne sikkert drukket en kagge full.
Det å kunne vente har noe magisk ved seg."

tirsdag 11. januar 2011

Rubrikk og ei som gikk klikk


DET ER helt utrolig. HVA? Jo! At jeg ikke, som anstendig menneske for en gangs skyld kan vandre inn i søvnens rom og sove. Men akk! Jeg har jo blogg... Hvilken feber! Ordinfluensa? Språkkatarr? Det bryter ut med jevne mellomrom.

Ikke vet jeg. Jeg tenkte bare å skrive noen ord om dagens studieøkt og om en illsint tenåringsdatter som fråda etter å ha fått nynorsk heildagsprøve i retur frå Læraren med Raudpenna!! Oi oi oi. Sjølvaste Folda på sin verste vinterdagsblest(ELLER DEN VERSTE VULKAN??? JMF BILETET) kan berre legge seg still for den jenta. Ordbølger så store som hus var det ho sende gjennom telefonen. jeg la på svøm! Så sendte fornærmede over heildagsen til meg, Mor og hmmmm tjjaaa norsklærar... (burde dette offentleggjerast?), og jeg fikk bruk for visse ting, som til dømes empati, mottakarmedvit og trøyst. Og hadde nok vore snillare med karaktersetjinga?!!.... Jau jau.

Det var det. Så til ei tilståing. I dag har eg begått en RUBRIKK. Neida! Det er IKKE en ny kjeks fra Kornmo- det er et vurderingsverktøy, hvor man, med liflig blikk på kompetansemålene i læreplanen, kjennetegn på sjanger og øye for deskriptorer kan klare å formidle noe om hvilken innsats som svarer til en firer eller femmer eller toer, ja- du skjønner nok hvor jeg vil. Jeg driver sammen med to medsammensvorne studenter, Marte og Magnus(høres ut som om de kommer rett fra Mormor og de åtte ungene?) med en FOU-oppgave og vi tenker å drive litt småseriøs forskning på formativ(underveis/fremovermeldende) vurdering i norsk muntlig.
Vi har alle tre og særlig jeg og Magnus, forelsket oss vilt og vederheftig i boka Effektiv planlegging og vurdering av Henning Fjørtoft. For den som ikke vet det er han ansatt ved NTNU og avd. for lærerutdanning og er så absolutt meget verdt å høre på også.
Denne nevnte bok anbefales herved varmt til alle som lurte på hvorfor de ikke fikk 6 i norsk, til alle lærere som ønsker å slippe hemmeligheten om hva elevene deres blir vurdert etter og til alle dem som ønsker verktøy slik at de kan gjøre noe annet enn å være gift med norsk/språklærerjobben.
Fjørtoft taler dessuten temmelig hett for å la elevene være med på å lage sine egne kriterier og det har jeg også god tro på. Fordi: elevene kan oppleve å få eierskap til de oppgavene de skal løse. Videre er det en kjempefordel å lage mest mulig autentiske vurderingsoppgaver. Er det noe som trengs i skolen så er det vel at man spiller på flere læringsstiler og slutter å tro at læreboka er den eneste og sanne kilde...
I morgen skal jeg legge ut forslaget til vurderingsrubrikk for foredrag på Its learning, slik at mine to medstudenter kan kommentere den... Det skal bli spennende å se hva de mener om den retorikken jeg puttet opp i "gryta" kan bli det rette krydderet. Det å omsette teori til konkret handling/verktøy syns jeg er en boblende deilig prosess! Jeg gleder meg til det videre arbeidet.

(PS.Det er ikke til å tro, men jeg kommer meg i seng før midnatt, med fire minutters margin!)